2020. június 15., hétfő

KarakterFő! #1

Sziasztok!

Íme az első bejegyzésem a választott témámról, remélem, tetszeni fog Nektek. Vágjunk is bele!



Legelső posztomba egy olyan animét hoztam el Nektek, ami számomra különleges helyet foglal el a szívemben. Ezt az animét évekig fanoltam, rengetegszer újra néztem, így nem volt kérdéses, hogy a legelső karakter idézet a Fullmetal Alchemist animéből fog elhangzani. 

"Az ember nem juthat semmihez anélkül, hogy ne kelljen adnia valamit cserébe. Amit megszerzünk, azzal valami egyenértékűt el is vesztünk. Ez az egyenértékűség elve."

Nincs olyan FMA fan a világon, aki ne hallotta volna már ezt a fülbemászó, de mégis elgondolkodtató, igaz idézetet, ami szó szerint végigkíséri az egész animét. Tulajdonképpen ha röviden össze kéne foglalni a sorozat lényegét, akkor ez a pár sor tökéletes lenne hozzá. 



Na, de akkor térjünk is lényegre: mégis kitől hangzik el ez az idézet? Kinek a magyar hangja cseng a füledben, ha azokat a sorokat olvasod? Ha Alphonse Elric, és magyar hangja, Baráth István jut eszedbe, akkor te egy igazi FMA fan vagy! 
Al az anime során számtalanszor "elregéli" nekünk ezt a bölcsességet, főleg a Fullmetal Alchemist - A bölcsek kövének nyomában szériában, ahol egy opening sem kezdődhetett volna el úgy, hogy Baráth István ne olvasta volna fel azokat a sorokat.


Gondolom ezt a cuki családi fotót nem kell bemutatnom - de azért megteszem.

Az ikonikussá vált idézet mellé rendszerint ez a kép, plusz még két másik aranyos fotó társult, amik még mielőtt az opening el nem kezdődött, a tűz martalékává váltak. 
Hogyan is kapcsolódnak ide a fotók, az idézet és a tűz? A nagy FMA fanok - mint pl én - ezt már kívülről fújják, de a kezdő rajongóknak röviden felvázolnám ezek kapcsolatát: adott egy testvér pár, Edward és Alphonse, akiket az apjuk elhagyott, plusz még az anyukájuk is sajnos meghalt. Az elkeseredett gyerekek megpróbálták visszahozni anyjukat, de az akciójuk balul sült el, mert mint tudniillik, humán transzmutációt hajtottak végre, ami az alkimisták körében szigorúan tiltott dolog volt. Ed és Al sajnos ezt nem vették figyelembe, s ezért szó szerint a testükkel fizettek, az egyenértékűség elvében. Mert ugyan visszakapták az anyjukat - hiába a nem várt módon - ezért bizony nagy árat kellett fizetniük. 
A tűz pedig a végén azt szimbolizálta, hogy Edék maguk mögött hagyták fájdalmas múltjukat, hogy minél előbb be tudják teljesíteni a kitűzött céljukat; a testük visszaszerzését.


Nagyon szépen köszönöm, hogy végigolvastad a témám első részét. Ha tetszett, s továbbra is szívesen olvasgatnád a tartalmaimat, akkor hagyj magad után egy kommentet! ;)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó anime nekem tetszett és imádom ami még velük történt az nagyon szomorú volt de az hogy az édes anyjukat vissza akartákhozni és ami e közben volt ott él szomorodtam de sose adták fel mígy Alt hozták vissza úgy hogy a teste is meg legyen aztán már nem tudtak alkémiát használni minden percét élveztem és ez az idézet nagyon is igaz. Nagyon jó csak így tovább ne hagyd abba KuroKitsu.😁

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett! :)

    VálaszTörlés
  3. Bocsi a sok helyesírási hibáért.:(

    VálaszTörlés